spy.bg blog

Парктроник ли - какво е това?

Автор: Spy.BG

| 2  гласa

5.0/5

Светът за добро или пък лошо се развива ежедневно; все по-нови удобства възникват, някои оправдани, други - не, но все пак са налице.

Такова модерно устройство представлява и парктроника, който не би могъл да се опише като нещо излишно и ненужно поради предимствата, които ни предлага в модерната градска среда.

 

Да не забравяме един важен факт: животът е твърде ценен, за да поемаме излишни рискове. Какво имаме предвид ли? Чрез парктроника се отчита разстоянието, което е между колата и потенциалния обект – бил той не само живо същество като дете или пък нечий домашен любимец; например стълб, кофа за боклук и т.н. -, за да не повредите автомобила си и не само. Несъмнено бихте предизвикали злобно-иронични подигравки по ваш адрес относно уменията ви за паркиране, когато ударите някакъв предмет; чрез парктроника ще имате една увереност и най-важното – притеснението ще изчезне, защото то предизвиква най-много щети, понякога дълготрайно емоционално.

И като се позовем на публичните официални статистики, че при паркирането на автомобил (а още повече при излизане назад) над 30 процента от превозните средства осъществяват контакт с друг обект плюс факта, че местата за паркиране стават все по-малки (или колите стават все по-големи), то става мъчително занимание, което си е направо проклетия, ако нямате парктроник.

 

И може би е време и да кажем какво представлява парктроника все пак? Това е система, която предупреждава водача относно разстоянието между него и всякакви пречки при паркирането; тези системи биват два вида в съгласие със сензорите, които използват – или електромагнитни или ултразвукови сензори.

Разстоянието от възможните обекти може да се показва чрез последователност от звукови (пулсиращи) сигнали, към която може да има и цветен, дигитален дисплей; когато превключите на задна скорост прозвучава отделен сигнал, чрез който сигнал самата система дава знак, че е активирана и може да карате смело назад без притеснение, че ще сгазите съседското дете, което често хвърля картофи и развалени яйца по прозорците ви. Някои парктроници отчитат движещите се обекти, например странстващи пияни китаристи, да речем. 

 

Сега ще поговорим за двата вида парктроници в зависимост от това какви са сензорите, които се употребяват от устройството. Ще започнем с парктроник с електромагнитни сензори:

1.     Те създават невидимо електромагнитно поле около бронята на колата и когато евентуално някой обект навлезе в това поле, печелите джакпот и от жабката потичат монети? Шегуваме се, естествено! Когато навлезе в полето се активира аларма, която предупреждава за обекта, за да не го прегазите, пък бил той и съседското дете, което вече не може да понасяте. Плюсовете на електромагнитно-сензорните парктроници са, че могат да се използват заедно с вело автобагажници, с тегличи и т.н.; също така електромагнитните сензори са монтирани в бронята, така че няма нужда да я пробивате. Минусите са, естествено моля ви се, че са скъпи (глобална несправедливост); другия минус е, че сензорите се активират само, когато автомобилът започне да се движи; тоест ако не сте запалили колата си и съседското дете е точно зад вас, при тръгването вие ще го пометете, защото сензорите и полето тепърва ще се активират.

2.     Парктрониците с ултразвукови сензори използват звукови вълни, които се оттласкват от срещуположните обекти и като преценяват времето на връщането („ехо“ ефекта) на вълната, отчитат разстоянието между колата и предмета; колкото по-близо се озовавате до него, толкова по-трескаво са възпроизвеждани звуците. Това е едно от предимствата, а другото е това, което предишните парктроници нямат: дори когато колата е неподвижна се засичат евентуалните обекти – ако вълната се върне доста бързо, тогава компютъра отчита непосредствения обект и се пуска алармения сигнал.

    Към недостатъците е и факта, че такива устройства могат да пропуснат по-малките обекти и също така при наклон да се промени / пречупи звуковата вълна, което ще даде погрешна представа на шофьора за разстоянието.

   Също така парктрониците от този вид не са предназначени за работа с тегличи; монтирането за разлика от предишните, най-често се извършва с пробиване на бронята, но пък за сметка на това могат да се намерят и залепващи се сензори, които пък не са толкова атрактивни. Накратко казано: ни едното, ни другото. Сензорите могат да хващат обекти или зад, или пред колата, което не е от особена полза при приближаването на въпросния китарист отстрани на колата; още повече ако самите сензори са замърсени или пък са леко разместени, то тогава засичането ще е възпрепятствено. И преди всичко: какъвто и парктроник да си вземете, бъдете сигурни, че сте предотвратили поне един инцидент, което реално погледнато си е удар по джоба, а още повече и ако сте новобранец в шофирането.

 

Парктрониците чрез сензорите (тези използващи ултразвук), които излъчват вълни, могат да „преценят“ чрез приемането на вълните, които се връщат, дали въпросният обект е движещ се или пък не е. По отношение на закупуването на автомобил без парктроник: не се безпокойте, както казахме -  има афтърмаркет части и ще можете да монтирате устройството, замазвайки положението, превръщайки се в сносен шофьор.

В нашия електронен магазин бихте могли да изберете своя партроник. При затруднения - свържете се по чат, имейл или телефон с компетентния ни екип.

И няколко вметки, които да имате предвид при закупуването на такава сензорна система, която ще ви е от полза и ще ви върши работа.

Обърнете внимание на вида на превозното си средство– не всеки пактроник е подходящ за всяко превозно средство; тоест няма конкретна принадлежност на устройството по отношение на даден тип автомобил; но има такава принадлежност към вида превозно средство, т.е. камион, джип, миниван. И друго, което е важно: колко сензори ще искате; все пак, кой ви знае, може да сте такива рядко срещани таланти, паркиращи назад и напред по такъв великолепен начин тип „колата ми е от графен, помитам всичко“. Тогава се нуждаете от предни и задни парктроници! Някои системи се инсталират само за задно паркиране, но ако сте от горепоменатите таланти, то ви трябва такива система с предни и задни сензори. Обмислете и това: как сензорният дисплей получава информацията от контролната кутия; контролната кутия приема сигналите от сензорите и ги препраща към дисплея. Тоест има системи, които са безжични и такива, които използват окабеляване; при безжичната система инсталацията изисква по-малко работа. Някои парктроници показват разстоянието между вашата кола и съседското дете, но някои просто издават някакъв звук, когато го доближите; и ако се чудите какъв точно парктроник ви трябва, то желателно е да разгледате повечко модели, за да прецените и след това да закупувате конкретен. Ние можем да ви помогнем в това!

Добави своя коментар

* Вашия коментар ще бъде видим, веднага след като бъде одобрен от администратор.

SpyBG Блог

Добре дошли на страниците на шпионски магазин №1 в България. Ние от Spy.BG сме насреща, за да удовлетворим всички Ваши изисквания и да изпълним всичките ви очаквания и желания в сферата на технологиите, които се развиват с шеметна скорост. С наша помощ всички важни за вас неща ще са на “една ръка разстояние” или “едно око разстояние”. Като истински професионалисти, с над десетгодишен опит в сферата на охранителната и шпионска техника, Spy.BG винаги търси начин да съдейства в решението на проблемите на своите клиенти.