spy.bg blog

Какво трябва да знаете за видеонаблюдението и CCTV камерите?

Автор: Spy.BG

| 89  гласa

5.0/5

 Какво трябва да знаете за видеонаблюдението и CCTV камерите

 

На каква камера да се спрете за надеждно осигуряване на непрекъснато видеонаблюдение на обекти в условията на ограничен бюджет?

Монтирането на наблюдателни устройства в най-скритите зони в дадено помещение отдавна спря да представлява кой знае каква новост и лукс за средностатистическия човек.
В днешни дни снабдяването със специално устройство/система за осигуряване на онова така търсене усещане за спокойствие и комфорт по всяко едно време на денонощието вече бива всеобща необходимост. Няма как и да бъде иначе особено при изобилното разнообразие от подобни устройства, чиято себестойност е повече от съблазнителна.
 
И ако в миналите времена основната пречка, която стоеше пред повечето хора бе от чисто финансово естество, сега фронтът, така да се каже, е чист, а осигуряването на 24-часово видеонаблюдение напълно достъпно.
 
Когато става дума обаче за тип система за видеонаблюдение, ситуацията като че ли малко се усложнява особено за потенциалните клиенти, чиито интереси не са изцяло насочени в тази сфера. В случай, че и вие попадате директно в тази група, не прибързвайте с избора си на система за видеонаблюдение преди да сте си отговорили на няколко елементарни въпроси, свързани с типа камера и обектив, който желаете даденият модел да притежава, покритието на самото устройство (обхват на камерата), разделителната способност или типът захранване.
Наред с всичко това е необходимо, естествено, и да се обърне внимание още на редица други технически характеристики като светлочувствителност и фокусно разстояние – е, изглежда, че има още какво да учите за различните камери, нали?
 
Едва след определяне площта на територията, на която искате да осигурите непрекъснато видеонаблюдение, типа камера и обектив можете да бъдете сигурни, че ще получите максимално добрия продукт без да надскачате финансовите си възможности.
За да избистри малко повече картината за вас сме ви подготвили няколко примерни варианта, касаещи именно този съществен елемент – осигуряване на видеонаблюдение на територии с различна площ.
 
Казано другояче, стандартните устройства с широкоъгълни обективи, осигуряващи фокусно разстояние в обсега 2.6 – 4 mm се препоръчват за сравнително по-скромни с площта си помещения (антрета, стаи, врати и т.н.).
Следвайки същата логика, по-големите помещения като магазини, чиито площи са открити,  фасадите на не особено големи сгради, кооперациите, както и по-малките паркинги биват най-често наблюдавани с видеокамери, които предлагат осезаемо по-висока разделителна способност с възможност за разграничаване на по-незабележимите детайли. Наред с това, именно този тип устройства разполагат и с по-широки, удължени в известен смисъл, обективи, чието фокусно разстояние е в границите 4-12 mm.
 
И накрая останаха големите площи, които се покриват с помощта на специални обективи, които позволяват осигуряване на променливо фокусно разстояние, както и забележимо по-висока разделителна способност на камерите. Повечето модели, предназначени за по-големи площи, притежават опция за zoom in и zoom out (приближаване/отдалечаване на образа и отделните детайли). Освен това, едно от най-значимите предимства на тези камери е, че позволяват дистанционно управление или казано с други думи - детайлите, които убягват от обхвата на повечето камери от нисък клас, вече нямат шанс!
 
Какво трябва да знаете за разделителната способност на отделните модели?
 
Преди закупуването на високо технологична и надеждна камера за видеонаблюдение е нужно да потърсите информация и за нейната разделителна способност като основна техническа характеристика. Представено с по-прости думи, тук важен елемент е качеството или детайлността, която даденото устройство предлага. Колкото по-висока е разделителната способност на конкретния модел камера за видеоблюдение, толкова по-избистрени и детайлни ще бъдат изображенията.
 
Освен това, надали бихте желали да си хвърлите парите на вятъра за модел, който заснема изображения с изключително ниско качество – елемент, който в известен смисъл бива подвластен и на светлочувствителността на камерата, както и степента на осветеността на съответния обект, който бива наблюдаван.
В този смисъл, пример за едни от най-широко използваните обективи са 1/3'' със стандартни стойности, вариращи между F1.2-F1.4.
 
Най-добрите CCTV цифрови камери: примерни модели
 
Защо да предпочетете конкретно CCTV камерите за осигуряване на видеонаблюдение на обекти? С какво са по-добри от много други модели?
 
За разлика от редица други камери за видеонаблюдение, CCTV моделите представляват съвършеният избор, когато се търси удобство, дискретност и не на последно място, разбира се, ефективност и надеждност.
 
Този вид камери са изключително компактни, което улеснява в огромна степен монтирането им в по-скрити участъци така, че да останат далеч от нечие полезрение. Миниатюрната им конструкция позволява фиксиране в такива зони, където рискът да бъдат забелязани е на практика нулев.
 
CCTV камера с широкоъгълен обектив
 
Извън това, CCTV камерите са невероятно икономични поради незначителната си консумация на захранване. На онези сред вас обаче, за които дискретността е приоритет, предлагаме моделите, притежаващи широкоъгълен обектив, който осигурява видеонаблюдение с осезаемо по-голям периметър. Камерата разполага с ъгъл на видимост 170 градуса, фокусно разстояние 2 mm, както и вид резба M12*0.5.
 

CCTV камера без и със звук

Безшумните CCTV камери за видеонаблюдение представляват, естествено, по-доброто предложение от двата модела, ала, както всяко нещо в живота, всяка допълнителна екстра се заплаща. Въпреки това обаче камерите със звук предлагат ниска степен на фонов шум, както и отлични  показатели, когато става дума за нощно видеонаблюдение.
 
Висока резолюция, надеждност, дискретност, отлични показатели и дълъг живот на употреба – така можем спокойно да представим съвременните, макар и миниатюрни по размер, CCTV камери за дискретно и надеждно видеонаблюдение на обекти.
 
CCTV камери с инфрачервени лъчи
 
И накрая, ала съвсем не по значимост нареждаме моделите с ¼'' сензор, който осигурява кристално чисти изображения с 600 хоризонтални ТВ линии. Благодарение на инфрачервените лъчи, чийто общ брой е 8, снимането дори в непрогледен мрак става детска игра. Този модел камери биват изключително практични, тъй като позволяват закачане за дрехите с помощта на специална щипка.

Добави своя коментар

* Вашия коментар ще бъде видим, веднага след като бъде одобрен от администратор.

SpyBG Блог

Добре дошли на страниците на шпионски магазин №1 в България. Ние от Spy.BG сме насреща, за да удовлетворим всички Ваши изисквания и да изпълним всичките ви очаквания и желания в сферата на технологиите, които се развиват с шеметна скорост. С наша помощ всички важни за вас неща ще са на “една ръка разстояние” или “едно око разстояние”. Като истински професионалисти, с над десетгодишен опит в сферата на охранителната и шпионска техника, Spy.BG винаги търси начин да съдейства в решението на проблемите на своите клиенти.