spy.bg blog

Бутафорни камери

Автор: Spy.BG

| 4  гласa

4.8/5
Както всички знаем, в опасния съвременен свят все по-голяма актуалност започват да придобиват различните инструменти за сигурност и защита, които осигуряват безопасността, условията на живот и имуществото на човек.
 
Едва ли са редки случаите, когато при посещение в магазин, организация или просто вилата на ваш приятел, забелязвате наличието на някакви охранителни устройства! А може би още по-често сте си задавали въпроса: “Кое от видяното оборудване всъщност е “фалшиво”?” И наистина, възможно ли е да отличим бутафорните камери за сигурност от истинските? Освен това ефективно ли е да използваме бутафорни камери за охранителни цели?
 
В исторически план в годините на Втората световна война започва активното производство на бутафорни оръжия, като в частност се изработват бутафорни танкове, артилерийски оръдия и складове с амуниции. Идеята е вниманието на противника да се насочи върху бутафорното, а не реалното въоръжение. По този начин армията успява да надхитри противника  и да неутрализира атаката му.
 
Като се позовават на опита на предишните поколения, в днешната нестабилна икономическа обстановка в световен мащаб много държавни структурни, индивидуални или частни предприемачи измислят начин да намалят своите разходи. Ръководители на най-различни организации прибягват до използването на бутафорни охранителни камери, които създават впечатление за постоянен контрол над даден обект.
 
Най-често използваното охранително устройство, което на практика може да се срещне почти навсякъде е видеокамерата. Много аналитици смятат, че бутафорните камери се явяват действено средство за осигуряване на охрана на даден обект или за поддръжка на дисциплината в колектив от сътрудници. Все пак ефективната защита от бутафорна камера остава под голямо съмнение. От една страна, бутафорната камера може да откаже неопитен и притеснен злосторник да извърши престъпление, но от друга закоравелият грабител с лекота може да отличи бутафорната камера от истинската система за защита и просто да я игнорира.
 
Бутафорната камера се стреми да постигне главно психологически натиск срещу потенциален престъпник. Тя се използва като средство за сплашване. Решаващи фактори в избора на бутафорна или истинска камера са стойността на устройството и сложността на инсталирането му.
Докато истинската охранителна система изисква сложна инсталация и системно техническо обслужване, то при бутафорните камери тези нужди отпадат. Не трябва да се забравя, че по-качествено изработената бутафорна камера изглежда по-правдоподобно и съответно прави много по-силно впечатление.
 
Сферите на използване на бутафорните камери са най-разнообразни. Устройствата могат да служат за поддържане на дисциплина и ред в работния колектив, могат да осигуряват и допълнителна охрана на предприятието, организацията или компанията. Някои бутафорни камери могат да са оборудвани с подсветка, като по този начин почти съвършено имитират истинската охранителна видеокамера.
 
Ако сте решили да закупите бутафорна камера, трябва да познавате нейните основни достойнства:
-       бутафорната камера изглежда като истинската охранителна камера и може да бъде разпозната само от много опитен престъпник;
-       бутафорната камера е лесна за монтиране и се закрепва с помощта на стандартни винтове;
-       експлоатацията на бутафорната камера не предполага никакви допълнителни разходи;
-       камерата е устойчива на природни явления;
-       бутафорната камера разполага с червен светодиод, който имитира работен режим на камера за видеонаблюдение;
-       камерата има метален корпус и е защитена от удари;
-       обективът на бутафорната камера представлява пластмасова имитация.
Асортиментът от бутафорни камери е изключително голям. Най-популярни марки са Rvi (Китай), Orient (Китай), Тantos ( Канада) и др.
Парадоксално е, но именно посредством отличителните си особености бутафорните камери могат да бъдат разпознати от по-опитните злосторници. Повечето от този вид камери имат вграден датчик за движение, който кара камерата да се върти от ляво надясно и обратно. Истинските видеокамери обаче следят движението на обекта, а не се въртят само в две посоки.
При закупуване на бутафорни камери за видеонаблюдение трябва да се отчитат следните аспекти: истински обектив, метален корпус, производител, два или повече проводника и предупреждаващи знаци за видеонаблюдение на територията на участъка.
 
Бутафорната камера е идеалният начин за имитиране на видеонаблюдение на участък, който не е подходящ за монтиране на истински видеокамери. Съпроводени с предупредителни надписи, фалшивите камери оказват достатъчно силен психологически ефект. Най-добре е обаче бутафорните камери да се използват като един от компонентите на вашата система за безопасност, а не да се разчита единствено на тях.
 
Камера КАРКАМ Dummy 340 – това е отлично решение за бързо и икономично засилване на системата за безопасност на всеки охраняем обект. Въпросният модел бутафорна камера може да се използва както за вътрешна инсталация, така и за монтиране на открити пространства. Качественото метално рамо, на което е закрепено устройството позволява камерата да бъде монтирана на всякаква повърхност. КАРКАМ Dummy 340 може да се върти като по този начин имитира истинска камера за видеонаблюдение. Вградените инфрачервени светодиоди засилват реализма при работа на устройството. Дадената бутафорна камера е отлично предупреждение за потенциалните нарушители, като ги кара добре да се замислят преди да проникнат на охраняема територия.
 

Бутафорна камера Orient AB-DM-23

Orient AB-DM-23 е компактен имитатор на камера за видеонаблюдение. Устройството може да се монтира във вътрешността на различни помещения или на външния периметър на охраняемата територия. Габарититите на бутафорната камера Orient AB-DM-23 са 37 х 67 мм, теглото е 150 гр. Корпусът на камерата е изработен от твърда пластмаса, която я предпазва от прояви на вандализъм. Специалното подвижно рамо позволява въртенето на Orient AB-DM-23 под най-различни ъгли. Вградената светодиодна подсветка създава впечатлението, че устройството е в работен режим и по този начин отблъсква неканените гости от охраняемия обект. Високото качество на изработката на камерата и достъпната цена на устройството го правят търсен продукт на пазара. Монтирането на камерата на избраната повърхност не изисква специални инструменти и умения от изпълнителя. В комплекта за монтиране е включен набор от всички необходими крепежни принадлежности.
 
Когато решите да закупите бутафорна камера за вашия охраняем обект, трябва да вземете под внимание факта, че това е спомагателно устройство, на което не трябва напълно да се разчита. Нищо не може да замени истинската видеокамера за наблюдение.
 
Монтирането на бутафорната камера трябва да бъде колкото се може по-реалистично. Изборът на вида и дизайна на камерата, както и марката, трябва да съответстват на мястото на монтирането й – все едно става въпрос за истинска камера. Наред с това, трябва да се обърне специално внимание на височината, на която да бъде монтирана бутафорната камера. Това е необходимо, за да не бъде разкрита истинската същност на устройството.
 
Най-ефективното решение за вашата система на видеонаблюдение е използването както на истински, така и на бутафорни камери. Добре е двата вида да са с една търговска марка, за да си приличат свършено във всяко отношение и да не могат да бъдат разпознати от зорки погледи.
Друг способ за използване на бутафорната камера е тя да бъде монтирана на видно място, а в непосредствена близост до нея да е разположена истинска камера, която да записва. Фалшивата камера ще предизвика усмивка у нарушителя, който няма да заподозре, че всъщност друго устройство го записва. В случая, идеята на бутафорната камера е отвличане на вниманието.

 

Добави своя коментар

* Вашия коментар ще бъде видим, веднага след като бъде одобрен от администратор.

SpyBG Блог

Добре дошли на страниците на шпионски магазин №1 в България. Ние от Spy.BG сме насреща, за да удовлетворим всички Ваши изисквания и да изпълним всичките ви очаквания и желания в сферата на технологиите, които се развиват с шеметна скорост. С наша помощ всички важни за вас неща ще са на “една ръка разстояние” или “едно око разстояние”. Като истински професионалисти, с над десетгодишен опит в сферата на охранителната и шпионска техника, Spy.BG винаги търси начин да съдейства в решението на проблемите на своите клиенти.