spy.bg blog

Камери за наблюдение с висока резолюция

Автор: Spy.BG

0/5

Камерите за сигурност са страхотен начин да защитите своето семейство или работното си място, разполагайки с видео запис на всичко, което е станало – кражба, нападение или друго събитие. Така лесно бихте могли да разпознаете престъпниците. 

Все повече фирми, занимаващи се професионално осигуряване на видеонаблюдение на офиси или частни домове, или пък с охранителна дейност, инвестират в покупка на високодетайлни камери.

Камера за през деня или за през нощта?

Подберете камера съобразно своите предпочитания – през деня или през нощта ще да работи тя.

Някои от модерните камери за видеонаблюдение разполагат и с дневен, и с нощен режим, но тяхната себестойност е висока.


Разбира се, ако можете да си го позволите, какво ви спира?

Криптирана ли е мрежовата връзка?

Сигурността на потока от видео данни е от първостепенно значение. Не бихте желали някой да хакне мрежата и да получи достъп до видео потока, нали? Особено ако видеото съдържа чувствителна информация.

Пък дори на видеозаписа да няма нищо тайно, все пак не е приятно.

Уведомление при събитие

Някои камери разполагат с чувствителен хардуер, способен да засече движение и шум, и дори да различава различните шумове – например включване на автомобилен двигател, отваряне на врата и прочие.

Ако вашата камера разполага с подобен режим, вие бихте могли да я настроите да ви уведомява по имейл, с
SMS или набирайки на вашия телефонен номер.

 

Все повече камери....

Поради огромния интерес към този тип продукти, водещите производители поведоха люта битка за изобретяване на все по-мощни камери. В резултат на това се появиха HD, FULL HD, 2K, 4K, 7K камери.

HD видеонаблюдение – какво знаете за него?

HD видеата съдържат много повече пиксели, като размерът на файловете е значително по-голям, сравнявайки го с този на видеата от традиционните (остарелите вече) камери.

Високодетайлните видеа на IP камерите често се реферират като 720p, 1080p (p-то идва от “progressive scan”. Това е технология, спомагаща за стабилизирането на картината при движение на заснеманите обекти и субекти), FULL HD и прочие.

Старомодните видеокамери “прихващат” картината чрез хоризонтални линии, известни като TVL. Колкото повече са те на брой, толкова по-детайлна ще да е картината. Но новите камери разчитат на пиксели, насищащи картината, осигурявайки несравнимо по-високо качество. 

Модерната HD камера за видеонаблюдение би могла да се справи по-успешно с разпознаването на лица, да се адаптира по-лесно към светлинните условия, да се завърти под определен ъгъл. Впрочем, ако имате въпроси по отношение на резолюцията или на ъгъла, под който да се разположи камерата, свържете се с експертите на Spy.bg.

 

Съотношението, в което HD камерите заснемат видеата, е 16:9. Старомодните камери правят клипчета в съотношение 4:3.

По-малко количество камери, но по-добри, за детайлно видеонаблюдение

Поради обстоятелството, че HD камерите записват по-големи изображения с изчистена резолюция, те биха заели по-малко място, съответно по-трудно ще бъдат забелязвани, а това е важно предимство.

 

Някои камери разполагат със софтуера, позволяващ ви да изберете видео формат, в който да се съхраняват файловете. Аз ви препоръчвам H.264 формата, който при резолюция 1080p поддържа 30 кадъра в секунда, а при 720p – 60 кадъра в секунда.

Защо разпознаването на лица е важно?

Редица HD камери за видеонаблюдение разполагат със специализиран софтуер, освен с физически филтри, за разпознаване на лица. Това не е софтуерно нововъведение – всъщност повечето смартфони отдавна го имат вградено.

Твърде важно е вашата камера за видеонаблюдение да разполага с подобно нещо, защото при извършване на престъпление по-лесно ще се установят нарушителите

Заснемете мъничките детайли

Полицейските служби използват високодетайлни камери за засичане номерата на автомобилите при висока скорост. Ако вие се нуждаете от такава, обърнете се към нас за съвет.

 

Споделяне на видео без IP мрежа

Видеонаблюдение, което не изисква допълнителна настройка на IP мрежа, би могло да се извършва със стандартни видеокамери с резолюция 720p или 1080p, а сигналът да се излъчва на екраните на HD телевизори.


Камерите, адаптирали технологията
progressive scan, се отличават с картина с много по-високо качество.
 

FULL HD камера

Пазарът е изключително наситен с тях. Те работят с резолюция 1920 x 1080p.

HD вече се превръща в стандарт, а стандартните камери губят позиции.

HD-SDI камери за видеонаблюдение

Абревиатурата HD-SDI означава “high definition serial digital interface”, или казано простичко – камери, които заснемат високодетайлни видеа, без да ги компресират, разполагащи с аналогов интерфейс.

Тази технология се използва от професионалните студиа. Предимствата й са огромни – свързването на камерите е лесно и не отнема много време, а те биха могли да работят без допълнителен рекордер за запис на данните.

Водещ производител на HD – SDI камери е фирмата ABUS.

4K камери за наблюдение

4K технологията, известна още като ULTRA HD или UHD, позволява заснемането на детайлни видеа.

Пикселите в 4K технологията са значително по-нагъсто (близо един до друг), отколкото тези във FULL HD например.

4K клиповете са 4 пъти по-детайлни, отколкото тези, заснети в режим FULL HD.

Системи за видеонаблюдение с 4К са идеални за места, където преминават много хора, и където би било полезно приближаването към даден обект, за да се прецени дали е съмнителен той.


Един от производителите на
4K високодетайлни камери за видеонаблюдение, Eline, предлага на своите клиенти избор между многоканални системи за сигурност, започвайки с 8 канали, достигайки до 128.

Освен това, някои от тези камери биха могли да се завъртат на 360 градуса.

Още по детайлно видеонаблюдение със 7К камери!

Производителят Avigilion разработи първата в света 30-мегапикселова 7К камера.

Тя беше представена през април 2015 година на международен форум в Лас Вегас (International Security Conference). Огромно нейно предимство е работата и при “естремни светлинни условия”. Разполагайки със софтуер, специално разработен за нея, тази камера е способна да заснема високодетайлни видеа с кристално качество дори при условия на мъгла, дъжд, прах, тъмнина, влажност и ниски температури (едновременно). 

 

Камерата е фокусирана върху наблюдение на по-малки площи.

 

 

DARPA’s Big Eye

 

Сред впечатляващите продукти е така нареченият DARPA’s big eye – 1.8 гигапикселова камера за виденаблюдение! Тя е толкова мощна, че би могла да заснеме детайлно обекти с големина 15 см от разстояние 6 километра! Американският департамент по сигурността вече ползва подобни камери, внасяйки ги в своята ARGUS-IS система за наблюдение.

 

Обърнете внимание, че в един гигапиксел се съдържат 1000 мегапиксела.

 

В наши дни повечето професионални камери са с по 20 пиксела. С други думи – 1800 мегапиксела или сумарната мощ на 90 прилични професионални камери!

Лещите и стабилизаторите на камерата са 4 на брой, като тя има и 368 фото матрици, всяка от която е 5-мегапикселова.

DARPA би могла да заснема площ от 25 квадратни километра и да излъчва заснетото в 65 прозореца едновременно. Освен това, тази изключително мощна камера за видеонаблюдение е способна да заснема 12 кадъра на секунда със свръхвисоката си резолюция, запълващи около 600 гигабайта физическо пространство. При този огромен обем информация, физически би било изключително трудно да се изпрати тя, ако DARPA не разполагаше със специализирана система, позволяваща пренос на 100 гигабайта данни за секунда! Впечатляващо, нали? Нищо чудно, че военните в САЩ са избрали именно тази камера за видеонаблюдение от въздуха!

Благодарим ви за интереса към нашия уебсайт. В случай че имате въпрос, свързани с избора на продукт от каталога ни, не се колебайте да ни пишете на имейла, на чата или да ни се обадите.

Междувременно ви препоръчваме да разгледате още съдържание от блога ни.

До нови четения!

 

Добави своя коментар

* Вашия коментар ще бъде видим, веднага след като бъде одобрен от администратор.

SpyBG Блог

Добре дошли на страниците на шпионски магазин №1 в България. Ние от Spy.BG сме насреща, за да удовлетворим всички Ваши изисквания и да изпълним всичките ви очаквания и желания в сферата на технологиите, които се развиват с шеметна скорост. С наша помощ всички важни за вас неща ще са на “една ръка разстояние” или “едно око разстояние”. Като истински професионалисти, с над десетгодишен опит в сферата на охранителната и шпионска техника, Spy.BG винаги търси начин да съдейства в решението на проблемите на своите клиенти.