spy.bg blog

Mini PC

Автор: Spy.BG

| 6  гласa

5.0/5
            В настоящата статия ще разясним какво представлява „Mini PC“ или неттопът и какви характеристики притежава.
 
Това е устройство, което е предназначено за навигация и връзка с интернет, а също така за създаване на документи; предимството е че са по-малки от компютъра и изискват по-малко захранване, което в динамичния, модерен свят е предимство; за сметка на това пък неттопа няма оптични дискови устройства.
 
 
Думата неттоп (Nettop) идва от свързването на английски думи Internet и Desktop, тъй като устройството е предназначено да е desktop най-вече за връзка с интернет; „mini-pc”-то може да управлява операционна система и притежава USB портове, както и възможност за свързване на слушалки или говорители.
 
Неттопът използва по-малко захранване в сравнение с обикновения компютър – около 1/10 -, което ще рече, че е добър, икономичен избор, тъй като ще плащате по-малко средства за ползването му; при все че устройството не може да „понесе“, така да го кажем, стартирането на игри или програма за миксиране на музика; все пак може да сваляте и да слушате музиката на безсмъртни музиканти като Моцарт, Бетовен, Шопен, Менделсон, Джорджано.
 
         Тъй като обикновените компютри са не само шумни, големи и навсякъде оградени от кабели, които вашата котка не пропуска да „обработи“, то „mini-pc”-то може да се окаже доста добра алтернатива, дори и в сравнение с лаптопа. За разлика от обикновения компютър, при неттопа няма нужда от части за сменяване и все пак има доста общо със стационарния компютър; а и както отбелязахме, че на тези устройства не може да се играе на игри; това е перфектното решение, ако искате да накажете децата си; взимате един неттоп и ги оставяте да се лутат в пространството на „без-игровото нещастие“.
 
 
Сега ще поговорим за какво трябва да имате в предвид, ако желаете да закупите въпросното устройство.
 
         „Mini-pc”-то са най-общо два вида: „Barebones” и „Ready To Go”, при все че и двата вида разполагат с Wi-Fi, Bluetooth, USB:
      Първият вид включва кутия, дънна платка и процесор и са по-евтини от втория вид, но пък трябва отделно да закупувате RAM.
      Вторият вид включва също така и харддиск и RAM, както и операционна система по ваш избор. Този вид неттоп е готов за употреба веднага щом бъде изкаран от кутията, значи щом разопаковате мъчението за вашите деца започва.
 
Когато закупувате „mini-pc” не получавате клавиатура, мишка, котка; ще трябва сами да си ги набавите или да използвате тези от стария ви компютър. Възможността за ъпгрейди обаче е ограничена при тези устройства; малкият размер означава и малка дънна платка, което значи, че няма място за различни части, защото ако надникнете какво има вътре в „mini-pc”-то, то вие ще видите, че всичко е подредено по перфектния начин без опция да прибавяте още.
 
 
И все пак, ако имате маниакално желание да направите ъпгрейд, то технически това е възможно, но пък така ще се лишите от гаранцията; това, което би било най-разумно да направите е да закупите по-нов модел, да прехвърлите тези части (RAM, харддиск), които можете и да продадете старото устройство. Неттопът поддържа RAM памет за лаптоп; и преди да закупувате такава вижте с колко DIMM слота разполага; повечето „mini-pc”-та имат два слота, но има и такива които са с по един; и правете сметка предварително от колко RAM се нуждаете, за да не харчите излишно пари.
 
Повечето „mini-pc”-та използват един от тези размера за харддиск: или M.2 (предназначена само за флаш-памет) или 2.5-инча (предназначена с възможност между SSD и обикновено HDD). M.2 е малко по-бърз от стандартното SSD; но пък 2.5-инчовите са по-евтини и имат повече възможности от M.2; 2.5 инчово SSD е по-бързо от 2.5 инчово HDD, което пък предлага възможност за повече съхранение. „Mini-pc”-та използват процесори, които са същите като тези на лаптопа; препоръка на професионалистите е, ако взимате неттоп нека да върви с процесор AMD.
 
При закупуването на barebones PC-тата не получавате операционна система, защото те не разполагат с харддиск; но ще се уверите, че не само barebones PC-тата са без такава; има и изключения сред другите. Затова проверявайте преди закупуване; и четете дали идва с Windows или поддържа Windows, защото ако поддържа почти сигурно е, че няма да има налична операционна система: имайте предвид, че неттопът работи перфектно с Linux - обмислете и тази опция.
 
Поради малкия си размер „mini-pc”-то, може да се инсталира зад вашия монитор или телевизор и затова при някои ревюта ще срещнете препоръката да проверите размера на устройството, което желаете да закупите; тъй като има различни размери, то уверете се, че всичко ще е наред, защото дори и да пасне, може размерът между телевизора и да кажем стената да не позволява дадена големина модели да бъдат инсталирани.
 
 
Търсете тези думички "VESA compatible". Както казахме преди, дори и най-мощният неттоп не е предназначен за игри или поне за игри с висока графика; но ако желаете, както се казва просто да си "почешете крастата" с някоя непретенциозна игра (или пък да послушате съвета ми и да подарите такова устройство на децата си, които са свикнали на модерни игри), то „mini-pc”-то е перфектния избор за вас.
 
Един съвет, ако се двоумите дали да закупите неттоп или да чакате по-добър модел да излезе, тъй като новите модели излизат, сякаш ежедневно. Не чакайте; щом става дума за някаква технология може да сте почти сигурни, че винаги ше излезне нещо ново. Разбира се след месец ще има по-нови и по-добри модели, обаче в края на крайщата въпросът е, докога ще чакате? До безкрайност? Не мисля. Така че, ако мислите, че „mini-pc” ще ви свърши работа, взимайте и не се колебайте. 

Добави своя коментар

* Вашия коментар ще бъде видим, веднага след като бъде одобрен от администратор.

SpyBG Блог

Добре дошли на страниците на шпионски магазин №1 в България. Ние от Spy.BG сме насреща, за да удовлетворим всички Ваши изисквания и да изпълним всичките ви очаквания и желания в сферата на технологиите, които се развиват с шеметна скорост. С наша помощ всички важни за вас неща ще са на “една ръка разстояние” или “едно око разстояние”. Като истински професионалисти, с над десетгодишен опит в сферата на охранителната и шпионска техника, Spy.BG винаги търси начин да съдейства в решението на проблемите на своите клиенти.