spy.bg blog

Какво представляват ловните камери?

Автор: Spy.BG

| 1  глас

5.0/5

Сега ще поговорим за ловните камери: какво представляват те и за какво точно се използват.

Ловните камери са устройства, които са предназначени за позициониране на открити пространства, използвани най-вече (както самото име обозначава) от ловците за разузнаване къде точно е дивеча.

Защо тези устройства са толкова подходящи и удобни; защото чакането някое животно да премине покрай вас, може да отнеме доста време, време което излишно е похабено; ако има начин да наблюдавате даден участък без вашето присъствие (с цел разбира се проучване на местонахождението на животните) - защо да не се възползвате?

Първите ловни проследяващи устройства са използвали брояч, за да се отчете броя на преминаващите животни, както и времето, през което са преминали – това е ставало благодарение на употребата на инфрачервени датчици за движение т.нар. PIR сензори.

Недостатъкът очевидно е бил, че ловецът не може да е с ясна представа какъв вид животно е преминало, или пък каква е била неговата големина.

 

 

Затова следващата стъпка било добавянето на камера, което улеснява задачата; развитието не може да спре дотук и в днешно време могат да се намерят камери, които са или дигитални, или използват филмова лента, или пък използват лазерни лъчи, или са снабдени с възможност за произвеждане на звук за привличане на животните.Дигиталните устройства записват образите на карта-памет като SD (Secure Digital) карта – по този начин образите могат да се изпратят на компютър или пък след като се видят да се изтрият на място от наблюдаващия; по-скъпите камери естествено имат безжична връзка, посредством която качват снимките или на компютъра ви или пък в даден уебсайт.

 

Сега ще споменем някои от характеристиките, за които както се казва си струва да се плати и такива, за които пък не е необходимо да плащате допълнително. Но това зависи изцяло от вас.

·      Светкавица: ловните камери използват два вида светкавица – единия вид е чрез използване на инфрачервена светкавица, а другия е чрез – излъчване на светлина вследствие на нагряване. Оттук става ясно, че ако желаете да не изплашите дивеча, то подходящата камера за вас е тази използваща инфрачервена светкавица; и друг плюс да споменем: другият вид камера излъчва светлина, която може да е причина, когато отидете на мястото, където би трябвало да е камерата, да не я намерите, защото е открадната от някого. Недостатъка на инфрачервената камера е, че образите са изцяло в черно и бяло и някои път снимките може да са неясни, което се дължи на резолюцията на модела, както и на други характеристики. Ако пък желаете цветни изображения, то може да закупите другия вид камера: също голямо предимство е ако се интересувате от цвета на животното, от неговата кожа; недостатъка е не само това, което споменахме, че може да изплаши дивеча, но и нуждата от батерии с по-дълъг живот, както и по-бавното заснемане на следващия образ.

·      Зоната за улавяне: камерата улавя дадена зона (от лясно на дясно) и констатира нейната дължина, както и на колко разстояние от устройството е дивеча. По-малообхватните приспособления ще засичат животното на разстояние от около 600 инча, докато по-далекообхватните камери засичат на цели 27 метра. Тоест вие преценете; дали да кажем за 1-2 метра повече да се лишите от някой ценен трофей, защото вашата (малообхватна) камера не е могла да го улови.

·      Батерии: Повечето камери използват батерии тип AA, C, D, а някои и 6- или 12- волтови батерии; имайте в предвид следното: по-евтините устройства, които използват батерии с по-къс живот ще ви костват време за постоянна подмяна, а в по-дългосрочен план ще ви излезнат и по-скъпо. Все пак живота на батериите, които се използват на дадения модел камера е нещо относително. Защо? Например камерите с инфрачервена светкавица използват по-малко от живота им; ако мястото, на което е монтирана е студено, ще се налага по-често да ги подменяте. Също така трябва да сте наясно, че дадени модели притежават и индикатор за живота на батерията, което си е допълнителен лукс, защото ще знаете приблизително кога трябва да се сменяват.

·      Памет: има две опции: или спомената по-горе SD карта или вътрешна памет. Втората опция е удобна, защото не се налага да се снабдявате с допълнителна карта; но естествено и тук има недостатък – не може да запаметява толкова информация, колкото една SD карта. При прехвърлянето на изображенията на компютъра с картата не се налага да сваляте цялата камера, както е случая с вътрешната памет; а както всичко друго свързано със спестяване на време, то ако имате две или три SD карти, то просто махате тази, която е в устройството и поставяте новата. Бързо и лесно.

·      Вграден дисплей: изключително полезна характеристика, тъй като може да видите снимките директно при камерата – без да се налага да се връщате у дома, ако сте на по-далечно разстояние или да използвате компютър.

·      Резолюция: колкото повече, толкова повече, както казва един от обитатели на гората, който вероятно ще бъде щракнат в цялото си изящество, ако използвате камера с висока резолюция - далекообхватните камери са с 8 до 10 мегапиксела, а по-малообхватните са с 3-4 мегапиксела.

·      Скорост на заснемане: това е времето, между което камерата констатира движение и самото заснемане на изображението; естествено и тук важи принципа, че по-малкото време между констатирането и заснемането, е по-добрия вариант, защото не желаете да изпуснете преминаващото животно или животни.

·      Видео: някои камери притежават и такава опция, но трябва да помните, че видеозаписът изисква по-голямо място за съхранение, затова ви е нужна SD карта с по-голям капацитет; също така ще трябва по-често да отивате до камерата за проверка на живота на батериите и дали има достатъчно памет за записване. Полезното в случая е, че може да ви помогне при предстоящият лов, а също така да покажете на вашите познати ловци или на децата ви, видеозапис на преминаващи да речем елени, мечка с малки мечета и т.н.

Добави своя коментар

* Вашия коментар ще бъде видим, веднага след като бъде одобрен от администратор.

SpyBG Блог

Добре дошли на страниците на шпионски магазин №1 в България. Ние от Spy.BG сме насреща, за да удовлетворим всички Ваши изисквания и да изпълним всичките ви очаквания и желания в сферата на технологиите, които се развиват с шеметна скорост. С наша помощ всички важни за вас неща ще са на “една ръка разстояние” или “едно око разстояние”. Като истински професионалисти, с над десетгодишен опит в сферата на охранителната и шпионска техника, Spy.BG винаги търси начин да съдейства в решението на проблемите на своите клиенти.