spy.bg blog

Eндоскоп за откриване на скрити предмети

Автор: Spy.BG

| 2  гласa

5.0/5

Знаете ли за какво служи уредът ендоскоп?

Ендоскопът е визуално-оптически прибор за контрол на обекти, разположени на труднодостъпни места, или скрити предмети. Устройството е оборудвано със собствена осветителна система, която го прави подходящо за работа в затъмнена работна среда.

Нека обърнем внимание на терминологията. Сред голямото разнообразие от ендоскопи, бороскопи, фиброскопи, цистоскопи, гастроскопи и др., терминът “ендоскоп” се явява събирателен. Названието идва от гръцки език: в превод endos означава “вътре”, а scopeo – “разглеждам”. В зависимост от предназначението си ендоскопът се оборудва допълнително с различни компоненти, спрямо които се разграничават и различните видове. Бороскоп е общо название за всички твърди ендоскопи. Съответно фиброскопи са всички меки ендоскопи. Всички останали ендоскопи представляват различни медицински прибори – гастроскопът е за преглед на стомаха, бронхоскопът – за преглед на белите дробове и т.н..  

Основното предназначение на ендоскопите е бързото и висококачествено визуално изследване на машини, механизми и компоненти, разположени на труднодостъпни места, без да се налага тяхното разглобяване. Видовете ендоскопи имат различни области на приложение.

Електроенергетика – ендоскопът се използва за изследване на топлотехническото, електротехническото и другите видове оборудване на електростанцията. Небходим е визуален контрол на вътрешните охлаждащи канали, намотките на електрическите генератори и трансформатори, вътрешните стени на тръбите и др. 

Водоснабдяване и канализация – в тази област на работа ендоскопът служи за откриване на корозии, запушвания, пукнатини или скрити предмети, попаднали в тръбите и резервоарите. Ендоскопът контролира визуално потока от помпените системи.

Металургическа промишленост – основно приложение на ендоскопа е техническото обслужване на средствата за производство, преглед на инспекционните единици и пещите, както и контрол на качеството на отливките.

Химическа и нефтохимическа промишленост – посредством ендоскоп се провеждат профилактични и аварийни прегледи на тръбопроводите, съдовете под налягане, топлообменниците, ключовите възли на пневмо-хидроавтоматиката и други апарати.  

Газови помпени станции – ендоскопът служи за контрол на перки, горивни камери, горивна система и други компоненти на газ помпените агрегати, проверка за наличие на ерозия, корозия. Чрез визуалния контрол се откриват пукнатини в кранове, клапани, тръбопроводи, сепаратори и други възли.

Железопътен и морски транспорт – посредством ендоскоп се преглеждат дизелови и електрически двигатели, генератори, трансформатори и други агрегати и възли.

Авиационна и космическа промишленост – с помощта на ендоскоп се упражнява визуален контрол на състоянието на силовите елементи на корпусни конструкции, стени на резервоари, лопатки на газови турбини и компресори, пръскачки, инжектори на горивни камери. Ендоскопът изпълнява много важна функция за откриването и отстраняването на грешки при производството на ракетни двигатели, хидро- и пневмо-системи за задвижване и управление на машини и съоръжения.

Автомобилна промишленост, автомобилен транспорт – ендоскопът е важен фактор за упражняване контрол при производството и монтажа на автомобилни двигатели. Следи се качеството на отливките, почистването на армировката, хидропневматичния контрол, качеството на боядисване и заваряване. Посредством ендоскоп се контролира състоянието на клапаните, цилиндровите втулки, зъбците, както и корозията на различните компоненти и системи на автомобилния двигател. Именно по отношение на двигателя е много важно да се проследи визуално с помощта на ендоскоп качеството на производство и сглобяване на двигателя и компонентите му, състоянието на работните повърхности на цилиндрите, всмукателните и изпускателните тръби, дисковите компресори и турбини, коляновите механизми, смазочните и охладителни системи, турбокомпресорите.

Електронна промишленост –  ендоскопът контролира и осигурява качеството на производство и монтаж на електронни устройства.

Наука и образование – в тази сфера ендоскопът играе изключително важна роля. Посредством приборът се изучава животът на животните и насекомите, изследва се кореновата система на растенията. Безценно е приложението на ендоскопа за проучване на археологически разкопки, както и за изследване на работните процеси на машините и механизмите.  

Архитектура и строителство – ендоскопът се използва за проверка на състоянието на силовите елементи при закрити вътрешни повърхности, арматури, хидроизолация на стените, състояние на тръбопроводите, а така също и при проектиране на архитектурни съоръжения.

Служба за осигуряване на безопасността, митница – ендоскопът тук служи за бързо претърсване за взривни устройства, наркотици, оръжие, контрабанда, както и за запознаване със съдържанието на непрозрачен контейнер, без да се налага неговото отваряне. Ендоскопът има много специални приложения в областта на митничарските услуги и на службата за осигуряване на безопасността.  

Военно дело – ендоскопът осигурява визуален контрол на скрити вътрешни повърхности при стрелкови, ракетно-артилерийски, инженерни и други въоръжения и техники, следене на техническото състояние на агрегати, системи и механизми, корабно оборудване и авиационна техника, състояние на военните съоръжения, инженерните мрежи и комуникации. Ендоскопът има жизнено важна функция за визуален контрол на вътрешността на артилерийската система, състоянието на лопатките, направляващи апарата и другите елементи на турбините и компресорите на двигателя на бронетанковата техника и т.н.

Световни лидери в производството на технически ендоскопи са Olympus (Япония), Everest VIT (САЩ), ITI (САЩ), Karl Storz (Германия). Те изпъкват пред конкуренцията с широкия асортимент на своята продукция, високото качество, което предлагат, опитът при работа с големи промишлени компании, оригиналните технически решения.

Ендоскопите в наше време на практика се превърнаха в масови инструменти. Голямо развитие в последните години даде същественото понижение на цените на мониторите и камерите. Само преди 10 години ендоскоп, който да струва по малко от 1000 долара бе невъзможно да се открие, а днес този изключително полезен апарат може да стане притежание на всеки срещу 5 пъти по-ниска цена. Свойствата на съвременния ендоскоп са много по-добри от тези на предшествениците му. Освен това дори и най-евтините модели могат да възпроизвеждат видео и аудио, да записват файлове с високо качество  в различни формати, с дата и време на заснемане.

Ендоскопите помагат на оператора да провери с невъоръжено око състоянието на дадени механизми и устройства в една система, както и да открие скрити предмети и обекти. Приспособленията помагат да се открият скрити препятствия, например в канализацията. По правило ендоскопът се състои от главно устройство (мозък), към който посредством кабел е свързан модулът на камерата и светодиоди, осветяващи работната зона. В зависимост от ролята, която ще изпълнят за конкретната задача съществуват модели ендоскопи, които позволяват възпроизвеждането на видео и аудио записи, както и включването на коментари към записа.

При избора на подходящ ендоскоп за специфични дейности е много важно в каква работна среда ще се оперира с него. Ако например се избере модел ендоскоп Ryobi Tek4 трябва да се отчете фактът, че дебелината на кабела му е 10 мм, а дължината на модула на камерата е 65 мм. Това означава, че камерата на ендоскопа трудно ще се завърта на ъгъл от 90 градуса. Ако в конкретната среда, в която оперирате с ендоскопа ви е необходима по-голяма гъвкавост, то ще е добре да се обърнете към модел гъвкав ендоскоп DeWalt DCT412. При него кабелът е с ширина 4,5 мм и камерата е с дължина 37 мм, което на практика позволява ендоскопът да навлезе под по-малък ъгъл в изследвания обект.  

Ако ви е нужно да предоставите отчет за изпълнената дейност с ендоскопа, то различните модели предлагат записването на снимки и видео. Съвременните ендоскопи са оборудвани с микрофон и слушалки.

Голямо значение при избора на ендоскоп има важната техническа характеристика мобилност на кабела. Не всички кабели са еднообразни като форма. Освен че са с различна широчина и дължина, кабелите предоставят много възможности да съхранят или променят своята форма. Принципен показател при работа с ендоскопа е, че еластичният кабел позволява по-ефективно уредът да се добере до труднодостъпно място и най-сигурно да контролира камерата.

Моделите ендоскопи непрекъснато продължават да се развиват и усъвършенстват. Днес голяма част от тях разполагат с интегрирана памет, на която се записват различните аудио и видео файлове. След това посредством USB ендоскопът може да бъде включен към компютър и избраните файлове да бъдах прехвърлени на твърдия му диск.

Добави своя коментар

* Вашия коментар ще бъде видим, веднага след като бъде одобрен от администратор.

SpyBG Блог

Добре дошли на страниците на шпионски магазин №1 в България. Ние от Spy.BG сме насреща, за да удовлетворим всички Ваши изисквания и да изпълним всичките ви очаквания и желания в сферата на технологиите, които се развиват с шеметна скорост. С наша помощ всички важни за вас неща ще са на “една ръка разстояние” или “едно око разстояние”. Като истински професионалисти, с над десетгодишен опит в сферата на охранителната и шпионска техника, Spy.BG винаги търси начин да съдейства в решението на проблемите на своите клиенти.